Conferință “Medicina de urgență și situații de dezastre”, 2014

 

Asociația pentru Promovarea Învățământului European (APIEU) Bacău a organizat, în perioada 15-17 mai 2014, prima ediție a Zilelor Școlii Sanitare Postliceale Bacău, prilejuită de o conferință medicală de amploare cu tema “Medicina de urgență și situații de dezastre”. Evenimentul a reunit autorități locale și județene prin prezența, în prima zi a conferinței, a prefectului județului Bacău, Dorian Pocovnicu, viceprimarului municipiului Vasile Tescaru, consilierului local Ilie Bîrzu, oaspeți din sistemul medical băcăuan, cursanți ai Școlii Sanitare și peste 200 de liceeni băcăuani de la Colegiul Tehnic “Dumitru Mangeron”, Colegiul “Grigore Antipa”, Colegiul Economic “Ion Ghica” și Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”. Conferința a reprezentat un bun prilej și pentru lansarea revistei școlii – “Stagiria”-, cu profil interdisciplinar, cu teme psihologice și medicale printre care “Cum putem aduce fericire vieții în cazul persoanelor cu handicap?”, “Sindromul autism”, “Diabetul și hiperglicemia”, “Fibromul uterin – informare corectă, decizie corectă”. “Evenimentul a ieșit așa cum ne-am propus – ne-a declarat psih. dr. Lăcămioara Mocanu, președintele APIEU Bacău. Au fost trei zile pline de emoție, în care am sărbătorit și inaugurarea noii Școli Sanitare Postliceale Comănești, care vine în sprijinul a 40 de cursanți din oraș care făceau naveta la școala noastră”. Noua școală sanitară se află sub același patronaj al APIEU Bacău.

Workshop-uri cu tematici medicale și psihologice

Pe parcursul celor trei zile au avut loc discuții, dezbateri și sesiuni de comunicări științifice realizate de cursanții Școlii Sanitare Postliceale Bacău pe teme de farmacologie și psihologie medicală. S-au prezentat, de asemenea, reguli de bune practici în domeniul farmaceutic și al asistenței medicale de urgență la nivel prespitalicesc. “Intenționăm să continuăm și pe viitor această conferință de Zilele Școlii” – ne-a spus Codrin Rebeleanu, vicepreședintele APIEU Bacău.

”A fost un efort susținut de o echipă bine organizată. Conferința medicală a fost una antrenantă, cu workshop-uri medicale și psihologice, filme interactive și lucrări științifice realizate de cursanți noștri”. Școala Sanitară Postliceală Bacău este o școală altfel. Nu o singură zi, ci un întreg an școlar, în care reușim să le insuflăm dorința de perfecționare și mândria de a purta halatul alb”. Festivitatea de deschidere a conferinței a debutat joi, 15 mai, cu un concert de muzică de cameră susținut de triou-ul “Ad Libitum”, elevi ai Colegiului Național de Artă “George Apostu” Bacău, la care au fost prezenți Sorin Bârlădeanu, director general adjunct la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău, dr. Aura Crețu, managerul Serviciului de Ambulanță Bacău, col. Ion Braga - prim-adjunct la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Maior Constantin Ene” (ISU) al județului Bacău, Dan Marcel Babliuc - directorul Crucii Roșii Bacău, Benone Tocilă – Poliția Locală Bacău, Luana Grigoraș, președintele Colegiului Farmaciștilor Bacău, dr. Gabriela Zoican - managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău, Mihăiță Lucaș -managerul Spitalului Orășenesc “Ioan Lascăr” Comănești și Minodora Chicea - președinta Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) filiala Bacău.

A doua zi, audiența a fost din nou încântată cu un recital de chitară clasică de astă dată, pregătit de grupul “Duo Di Siracusa” din Sicilia (Italia). Atracția principală pentru participanți a fost însă un exercițiu complex de descarcerare și prim-ajutor, efectuat în parcarea Stadionului Municipal. În cadrul acestuia, reprezentanții ISU Bacău, împreună cu pompierii și paramedicii SMURD, au arătat publicului cum se intervine în cazul producerii unui accident grav, atunci când viața oamenilor este pusă în pericol. Echipajele de intervenție au aplicat tehnici de descarcerare și salvare, proceduri specifice acordate victimelor în astfel de situații. După această demonstrație, conferința a continuat cu sesiuni de comunicări științifice. Tema “Crucea Roșie – Antidot pentru minte, inimă și suflet” a deschis ultima zi de conferință, la care directorul Dan Marcel Babliuc le-a oferit celor prezenți detalii despre activitățile organizației, proiectele și programele prin care sprijină comunitatea băcăuană.

Dr. Aura Crețu, managerul Serviciului de Ambulanță Bacău, le-a explicat tinerilor modul în care funcționează numărul unic de urgență 112, provocările și satisfacțiile medicinei de urgență. Tot sâmbătă a fost organizată o tombolă la care s-au pus la bătaie premii atractive pentru elevii băcăuani din cele patru licee participante. Cei mai norocoși dintre ei au câștigat sesiuni de consiliere profesională, o lună de cursuri de chitară și IT oferite de Club Oblio Bacău, ședințe de kinetoterapie, DVD-uri și trei atlase de anatomie, trei vouchere în valoare de 100 de lei (scutire taxă de înscriere) pentru cei interesați să urmeze cursurile Școlii Sanitare Postliceale Bacău. Premiul cel mare a constat într-un voucher cu o reducere de 50% a taxei de școlarizare pentru primul an de studiu în cadrul aceleiași unități de învățământ de profil. “Liceenii au primit cu mare interes acțiunile conferinței, au avut ocazia să descopere modul în care se desfășoară, la nivel academic, activitățile într-o instituție de învățământ” – a mai precizat psih. dr. Lăcrămioara Mocanu. În cele trei zile de conferințe, elevii, însoțiți de cadrele didactice, au avut ocazia să se informeze corect și eficient despre sistemul sanitar, specificul profesiilor medicale și provocările intervenției în situații de urgență.

Școala Sanitară Postliceală Bacău oferă programe de calificare în domeniul medical de asistent medical generalist, asistent farmacist și asistent medical de recuperare medicală și balneofiziokinetoterapie. Mai multe informații cu privire la programele specifice se găsesc online pe www.apieb.ro

Sursa: Ziarul de Bacău

Comments are closed.