Stagiria – Revista Şcolii Sanitare Postliceale Bacău

“Apariția unei noi reviste în spațiul publicistic românesc constituie un eveniment ce provoacă, neândoielnic, bucurie pentru cel puțin trei categorii de persoane: cei care fac parte din colectivul de redacție, cei care oferă materiale spre publicare și cititorii. Fiecare dintre „ coparticipanții ” la eveniment are funcții foarte precise, de modul în care sunt îndeplinite depinzând succesul.

Prof. univ. dr. Nicolae MITROFAN

Citatul este din editorialul intitulat “Noi promotori ai transdisciplinarității”, care a jucat rol de cuvânt introductiv la apariția în 2008 al primului număr al revistei “Stagiria” a Asociației pentru Promovarea Învățământului European Bacău. Revista a dat tiparului studii și rezultate ale cercetării din domeniul științelor socio-umane, printre numele sonore care au publicat numărându-se legenda vie a psihologiei românești - prof. univ. dr. Ion Mânzat (București), dr. Sorin Brașoveanu (Bacău), Prof. Univ. dr. Ioan Huma (Iași), Sociolog Sorin Bârladeanu (Bacău), Conf. univ. dr. Mirela Arsith. După câteva numere, activitatea revistei a diminuat, independent de valoarea considerabilă a colaboratorilor săi. Considerăm că etapa pre-embrionară a revistei a luat sfarșit odată cu înființarea de către APIEU a Școlii Sanitare Postliceale Bacău. Membrii fondatori ai APIEU au luat decizia de a transfera revista “Stagiria” Școlii Sanitare.

De ce “Stagiria”? Ce reprezintă acest nume și ce legatură ar putea avea cu Școala Sanitară? O căutare pe Wikipedia ne dă o parte din răspuns: “Stagira (Greacă: Στάγειρα) era o cetate în Grecia antică, situată în nord-estul peninsulei Halkidiki, care se află în nordul Greciei. Stagira este cunoscută fiindcă a fost locul de naștere al lui Aristotel (în 384 î.Hr.).” Actualmente, face parte din municipalitatea Aristotelis. Resturi ale vechilor ziduri ale cetăţii Stagira se mai pot încă vedea.” Evident, fosta cetate ar fi cazut demult în uitare dacă personalitatea unuia dintre cei mai cei mai importanți filosofi ai Greciei Antice, clasic al filosofiei universale, spirit enciclopedic, Aristotel (n. 384 î.Hr. - d. 7 martie 322 î.Hr.) nu ar fi fost născut acolo.

Din biografia aristoteliană care ar putea fi elementele ce ne fac să ne simțim legați – noi, cei din Școala Sanitară Postliceală Bacău de locul nașterii filosofului sau de personalitatea sa? Oare faptul că tatăl său Nicomah, a fost un medic celebru, medicul regelui Macedoniei, Midas al II-lea (tatăl lui Filip al II-lea și bunicul lui Alexandru Macedon)? Da, descendența dintr-un mediu medical ar putea avea o oarecare relevanță, dar mai mult retorică. În evoluția unui individ –credem- ascendenții pot avea o anumită influență, dar ea nu e neapărat definitorie.

Aristotel a realizat două acțiuni care ne fac să ne simțim legați de el: prima – a înființat o școală! A înființat Liceul (Lykeion sau școala peripatetică), școală ce a rivalizat cu Academia lui Platon. A predat acolo timp de treisprezece ani, timp în care și-a continuat neobosit cercetările. Noi, înființând o școală, nu ne-am permis și nici propus să rivalizăm cu cineva. Am luat doar ca model, după ce am vizitat-o, Școala Sanitară Postliceală “Dimitrie Ghica” din Iași, școala de excelență, condusă de domnul director Edmond Ciumașu. Al doilea fapt ce poate lega învațământul medical de personalitatea aristoteliană sunt cercetările medicale pe care marele filosof le-a realizat și mai ales faptul că ele există în continuare în modul de a gândi al publicului larg și sunt considerate ca adevăruri de necontestat: noțiunea de “cele 5 simțuri”: văz, auz, miros, gust, pipăit a fost predată în toate școlile ultimilor 2300 de ani! E adevărat, în ultimii 50 de ani simțul tactil a fost descompus în factori primi – sensibilitate epicritică, sensibilitate termică, dureroasă, vibratorie, sensibilitate tactilă grosieră, sensibilitate discriminatorie etc. Acestora li s-a adaugat sensibilitatea proprioceprivă și simțul echilibrului. Fiziologia modernă și histologia au reușit, dându-și mâna, să identifice diferitele structuri microscopice răspunzătoare de recepționarea fiecărei dintre aceste informații care conectează corpul uman la mediul extern. Au reușit să completeze și hiperclasifice cele 5 simțuri fundamentale – azi supranumite “aristoteliene”. Nu au încercat să contrazică inițiala clasificare, pentru ca analiza filosofului antic era –sfidând mijloacele limitate ale epocii – suficient de profundă ca să transceadă mileniile.

De ce numele acestei reviste e Stagiria? Pentru că părintele unei școli a gândirii, al cărui nume s-a păstarat până acum, a fost născut acolo, în acel orășel mărunt și neânsemnat. Pentru că una dintre teoriile sale medicale, se mentine și azi, la 23 de secole de când a fost emisă, în condițiile în care în urmă cu 20 de ani, la terminarea studiilor medicale, unuia dintre autorii acestui cuvant introductiv i s-a spus că ar fi bine dacă ar pune mana pe carte în tot restul vieții, pentru că informațiile din medicină se perimează în ritmul de 50% pe deceniu.

Dr. Psih. Lăcrămioara Mocanu

Dr. Med. Codrin Rebeleanu

Școala Sanitară Postliceală Bacău

Comandă aici!

Comments are closed.